Dankzij Byron & Jones kreeg Architectenbureau Filip Mens de opdracht voor het verbouwen van een monumentaal woonhuis aan de Riouwstraat te Den Haag. Door het maken van een vide tussen de begane grond en de eerste verdieping van dit statige woonhuis aan de Riouwstraat te Den Haag, ontstaat er een letterlijke verbinding tussen de twee woonlagen met op de begane grond de keuken met eetkamer en op de verdieping de woonkamer. Inrichting en interieuradviezen door Byron & Jones, Noordeinde 132, Den Haag.
In opdracht van en in samenwerking met een groep Haagse ondernemers heeft Architectenbureau Filip Mens een ontwerp gemaakt voor een nieuw te bouwen permanent Beachstadion op het Sportstrand op Scheveningen.
Alrik Swagerman; Hans Stofberg; Prefab Fabriek Culemborg
Naar ontwerp van Architectenbureau Filip Mens en in samenwerking met de Gemeente Zaltbommel realiseerde Van Dillen Bouwgroep B.V. in het gebied Beersteeg-West 15 stuks compacte en betaalbare woningen, gericht op starters uit de regio. De woningen worden ingepast op een manier die recht doet aan de locatie en het bijzonder groene karakter van dit gebied.
Vijf woningen, de Kompakt 50, worden verhuurd als sociale huurwoning. Daarnaast werden 10 stuks vrijstaande eenpersoonswoningen, de Kompakt 30, verkocht. Deze woningen staan op percelen van 88 tot 102 m² en hebben een gezamenlijke berging.
De woningen zijn compleet uitgewerkt en gemodelleerd door Het Bouw Bureau. De woningen zijn geprefabriceerd van hout door Prefab Fabriek Culemborg B.V. met kozijnen uit Timmerfabriek Culemborg en voldoen aan het Bouwbesluit Nieuwbouw.
Met houtbouw wordt een belangrijke bijdrage aan het reduceren van de CO2-uitstoot in de bouw geleverd en hout uit duurzaam beheerde (FSC- en PEFC-) bossen levert bovendien een belangrijke bijdrage aan de instandhouding en vergroting van het bosareaal.
Op vrijdag 1 maart werden de laatste woningen opgeleverd in het inmiddels afgewerkte gebied. We zijn er trots op dat wij op deze manier kunnen bijdragen aan goede, betaalbare en duurzame huisvesting als deeloplossing van het woningtekort.
Voor het bestaande kantoor van Munt Hypotheken aan de Bezuidenhoutseweg te Den Haag hebben wij een uitbreiding van twee verdiepingen op het dak ontworpen.
Op verzoek en in opdracht van de eigenaar van het bestaande vastgoed aan de Schokkerweg op Scheveningen hebben wij een ontwerpstudie gedaan voor een project met nieuwbouw appartementen bovenop een commerciële plint. Het project kijkt aan de Schokkerweg uit over de Tweede Haven van Scheveningen en ligt perfect op de zon. Achter het complex met 24 zeer ruime appartementen is ruimte voor 11 eengezinswoningen bovenop de verdiepte parkeergarage.
Medio 2021 kreeg Architectenbureau Filip Mens de opdracht voor het ontwerpen van een nieuwbouw hotel voor Xcentric Hotels BV binnen de contouren van het huidige Zuideiland van de Pier op Scheveningen. Binnen het bestemmingsplan is een hotel van 5 bouwlagen op het huidige platform mogelijk. Het ontwerp baseert zich op het cruiseschip als referentiebeeld.
Het gebouw voor een Legoland Discovery Center (LLDC), met daarboven een horeca paviljoen, is op de plaats gekomen waar eerder het voormalige Vitalizee was gevestigd.
Om het realiseren van een souterrain (een ruimte van 3000 M2) t.b.v. het LLDC mogelijk te maken moest het oude Vitalizee worden gesloopt.
Dit bood tevens mogelijkheden om dit deel van de bebouwing aan de Boulevard een enorme upgrade te geven, tegelijk met de geplande vernieuwing van de Noord-Boulevard als verlengstuk van de al eerder heringerichte Boulevard ten zuiden van Sealife.
Het voormalige Vitalizee gebouw kenmerkte zich met name door een relatief gesloten gevel aan de zeezijde waarbij de entree was gelegen op het bordesniveau van de openbare trap tussen Rederserf en Boulevard.
Bovendien was de verdiepingshoogte van het twee lagen tellende gebouw beperkt.
Het nieuwe gebouw voor het LLDC en de horecapaviljoens sluit in vormgeving alsmede in materialisering veel beter aan op de te vernieuwen openbare ruimte.
De gevel aan de zeezijde is als het ware omgebogen tot en met de nog te realiseren nieuwe publieke trap tussen Rederserf en Boulevard. Hierdoor is één lange voorgevel ontstaan met optimaal zicht op de entree en winkel van het Legoland Discovery Centre.
De voorgevel richt zich dus niet uitsluitend op de Boulevard maar ook naar de route die veel mensen afleggen vanaf de Gevers Deynootweg richting het strand en vice versa.
Naast de entree van het Legoland Discovery Centre zijn aan de Boulevard drie horecaruimten gesitueerd.
De begane grondgevel van zowel het LLDC als van de horecaruimten bestaat uit een rij penanten van geprefabriceerd beton waarin een kleurtoeslag is opgenomen. Tussen die kolommen is een aluminium vliesgevel opgenomen waardoor een optimale transparantie wordt gewaarborgd.
Voor de horecaruimten is maar beperkt plek voor een terras op Boulevardniveau. Vandaar dat op de entree van het LLDC en de horecaruimten op de begane grond een terras is voorzien.
Dit terras wordt ontsloten vanaf het Rederserf en vanuit twee glazen horecapaviljoens op de eerste verdieping. Deze horecapaviljoens horen deels bij de horecaruimten op de begane grond.
Het terras fungeert tevens als een ‘steppingstone’ tussen de verschillende niveaus van de promenade en het Rederserf.
Het terras, met een balustrade van gehard en gelaagd glas, steekt iets uit over de Boulevard waardoor niet alleen meer vierkante meters worden gerealiseerd maar er ook een beschutte plek op Boulevardniveau is ontstaan langs de gevel met zicht op strand en zee.
De onderzijde van deze overstek is bekleed met hout en voorzien van inbouwspots.
Het afronden van de hoeken van de begane grond en van de horecapaviljoens heeft nog een aantal andere functies: het behoudt een beter zicht op het monumentale Kurhaus komende vanuit het zuiden en het begeleidt de stromen mensen beter van en naar de zogenaamde Winterboulevard (het Rederserf). Daarnaast maakt dit het gebouw wat zachter.
Bovendien waarborgt het mede het zicht op zee vanaf het Rederserf; een belangrijk stedenbouwkundig uitgangspunt van ‘de kust gezond’.
Velum Vastgoed bv; Malherbe Groep en Rederij vd Zwan
Aannemer
Bakels en Ouwerkerk Bouwgroep, Den Haag
Oplevering
10/03/2017
Fotografie
Alrik Swagerman, Luuk Kramer
Ontwerp: Architectenbureau Filip Mens en TONKO Architecten (NWA)
Het was voor de bevordering van het Topzeilen in Nederland nodig om in Scheveningen de ontwikkeling van een (inter)nationale topsport trainings- en wedstrijdaccommodatie ter hand te nemen.
Het gaat hier namelijk om essentiële, dus onmisbare, eigenschappen ten aanzien van zowel de sportieve eisen (golven, stroming, zeezeilen) alsook de maatschappelijke ontwikkeling van talent (zeilen, wonen, studeren) die topsport stelt.
Voor de ontwikkeling van de sport in Den Haag wil de gemeente haar unieke ligging als stad aan zee optimaal benutten.
Daarom was er de wens om in de haven van Scheveningen een Topzeilcentrum te bouwen speciaal voor de open zeilboten; Optimisten, Lasers en boten in de 420 en 470 klasse.
Dat komt omdat de internationale zeilwedstrijden steeds vaker op open zee worden gevaren. Dus moet er in de voorbereiding ook op dat soort omstandigheden, zoals stroming en hogere golven, getraind kunnen worden.
Bovendien is Scheveningen de komende jaren de thuishaven van de Watersportverbond Talentploeg en de Allianz Kernploeg.
Het Nationaal Topzeilcentrum Scheveningen is ontworpen als een alzijdige compositie van volumes, die vanuit verschillende kanten een veranderende verschijningsvormen heeft.
Met aan drie zijden water, een geweldig uitzicht over zee en karakteristieke bestaande bebouwing om op aan te sluiten (voormalige Esso huisje en bedrijfsgebouw van der Zwan) hebben wij gezocht naar een vormentaal die zich naar de context voegt.
De schuine daklijnen en de terrassende gevels geleden het forse volume.
De twee losse gebouwen vormen samen één compositie. Daar waar de gebouwen van elkaar zijn ‘losgesneden’ is de entreezone voor beide bouwdelen. Een brede trap vanuit de Hellingweg sluit het geheel aan op het openbaar gebied.
De entree wordt benadrukt door een grote open en uit stekende luifel.
Het programma van de gebouwen is multifunctioneel. De twee volumes bieden onderdak aan het Nationaal Top Zeilcentrum evenals kantoren, loodsen en bedrijfsruimte voor het naastgelegen Rederij van der Zwan.
Een ander deel van het gebouw wordt verhuurd aan catamaranbouwer NACRA Europe terwijl de gemeente Den Haag samen met Team Akzo Nobel binnenkort de topverdieping met uitzicht over zee zal betrekken ivm de finisch van de Volvo Ocean Race.
Op de begane grond bevindt zich het botenhuis aan de nieuw ontstane binnenplaats, met direct zicht op de slipway en de kom.
Naast parkeren wordt dit terrein ook gebruikt als opstelplaats voor boten en trailers.
Voor de zeilers en hun boten is vanaf de eerste schetsen overleg geweest met de eindgebruikers met als doel een goed functionerend gebouw te maken.
De hoofddraagconstructie is door constructeur IMD Rotterdam ontworpen in staal met vloeren van betonnen kanaalplaten. De opbouw van de gevels is relatief eenvoudig: stalen binnen-dozen gevuld met isolatie, waar door Prince Cladding uit Zoeterwoude de gevelbekleding op is gemonteerd.
De gevel is gemaakt van gezet zinken planken in een visgraat motief. Door de speling van het licht op de gevel verandert het beeld constant.
Horizontale raampartijen gaan een relatie aan met de zichtbare horizon. Bij de entrees is aan weerszijden een glazen vliesgevel toegepast om de doorsnijding helder te maken.
Op de begane grond aan het terrein, bevindt zich het botenhuis, met grote hoge roldeuren, waar de boten geheel opgetuigd naar binnen en buiten kunnen worden gereden.
De grote terrassen worden begrensd door ingeklemde, hardglazen balustrades waardoor het uitzicht niet wordt belemmerd.
Voor een projectontwikkelaar zijn wij in 2016 gevraagd een ontwerp te maken voor een aantal nieuwbouwappartementen aan de Harstenhoekweg, Badhuisweg, Utrechtsestraat en Haarlemsestraat. Op deze plek staan momenteel een aantal, deels vervallen en in onbruik geraakte, zogenaamde badplaats architectuur villa’s. Het schijnt onmogelijk te zijn (of tenminste financieel onhaalbaar) om de bestaande panden weer in oude luister te herstellen. Uitgangspunt bij dit ontwerp is het bebouwde oppervlak van de bestaande bebouwing min of meer als bebouwd oppervlak te gebruiken voor de nieuwbouw. Daardoor ontstaan derhalve drie los van elkaar gesitueerde bouwblokken. Elk bouwblok bestaat uit een hoofdvolume met verschillende bijgebouwen, uitbouwen en erkers. Door de verschillende bouwblokken in hoogte te laten variëren, naar boven toe steeds verder te verjongen en de verschillende aanbouwen verschillend van hoogte te maken, krijg je een architectonisch gevarieerd beeld.
Architectenbureau Filip Mens heeft een ontwerp mogen maken voor acht Tiny Houses in collectief opdrachtgeverschap, mede op initiatief van de gemeente Culemborg. De compacte woningen zijn gebouwd op het Hella Haasehof aan de Ina Boudier-Bakkerstraat te Culemborg. Inmiddels is de kleine woning, in samenwerking met Prefab Fabriek Culemborg, als product in de markt gezet onder de naam Kompakt Huis. Wij zien dit als één van de oplossingen voor het woning tekort voor met name alleenstaande (starters).
In het prachtige Belgisch Park te Den Haag mocht Architectenbureau Filip Mens deze villa verbouwen voor een gezin dat terug komt naar Nederland. Het woonhuis was de afgelopen 35 jaar niet veranderd en er was derhalve sprake van een nogal gedateerd interieur. Door enerzijds de originele details in ere te herstellen en anderzijds een paar slimme doorbraken te creëren ontstond een mooie combinatie van oud versus nieuw. Keuken is geleverd en geplaatst door Bolleboom keukens uit Nootdorp.
Voor het vernieuwde The Hague Beach Stadium in Scheveningen hebben Architectenbureau Filip Mens en Bloot Architecture een sportpaviljoen ontworpen. In het gebouw bevinden zich onder meer een fitness, yogastudio en een clubhuis/café. Het demontabele gebouw blijft in ieder geval drie jaar in gebruik.
In het najaar wordt het paviljoen telkens afgebroken, om er in het volgende beachsportseizoen weer te staan. De demontabele bouwwijze, die doorgaans is af te lezen aan de gevel, is gemaskeerd door een tweede huid van houten latten. De houten gevel geeft het paviljoen een warme uitstraling en zorgt voor een helder spel tussen open en dicht.
Het clubhuis annex café bevindt zich op de begane grond, evenals een keuken, de toiletten en een kleine fitness. Boven bevinden zich een dakterras en enkele ruimtes die verhuurd kunnen worden. Behalve het paviljoen maakt een, door het Ministerie van VWS met een sport innovatie award bekroonde, permanent Beach Sportpark deel uit van het vernieuwde Beach Stadium, waar tien strand- en buitensporten beoefend kunnen worden door amateurs en professionals. The Hague Beach Stadium moet de ontmoetingsplaats worden voor verenigingen en mensen die op het strand komen sporten. Je traint er letterlijk tussen wereldtoppers.
Gebaseerd op een veel voorkomende architectonische verschijningsvorm in het Ierse landschap: de ‘Dutch Barn’, ontwierp Architectenbureau Filip Mens een vakantiehuisje. Gevelmaterialisering: golfplaat.
In opdracht van projectontwikkelaar de Maese Woningen heeft Architectenbureau Filip Mens een ontwerp gemaakt voor de herbestemming en transformatie van het leegstaande kantoorgebouw aan het Stadhoudersplantsoen te Den Haag. Het oorspronkelijke gebouw is een ontwerp van architectenbureau Zanstra, Gmeling Meyling en de Clercq Zubli N.V. en is in zijn verschijningsvorm duidelijk geïnspireerd op de architectuur van Le Corbusier. Zo staat het brutalistische gebouw op betonnen Pilotis vergelijkbaar met Unité d’Habitation.
Er komen 20 appartementen en een penthouse in het gebouw. Aan de achterzijde van het gebouw komen over de volle lengte van het gebouw balkons te hangen in een kader.
De woningen hebben een panoramisch uitzicht over de het centrum en richting de kust en worden standaard op hoog niveau afgewerkt met bijvoorbeeld een maatwerk keuken, verlichtingsplan en domotica.
DOEN wordt in dit project betrokken als interieurarchitect, elke koper kan zijn ideale woning samenstellen.
Eind november is de start van de verkoop, meer informatie over de plattegronden is te vinden op de website van Rise Residences, www.riseresidence.nl
De Nirwanaflat te `s-Gravenhage zou in oorsprong deel hebben uitgemaakt van in totaal 5 flats, alle appartementsgebouwen waarin centrale voorzieningen waren ondergebracht. J. Duiker en J.G. Wiebenga ontwierpen een gebouw in staal, beton en glas in Nieuw Zakelijke stijl en gaven daarmee uitdrukking aan de toenmalige opvattingen omtrent functioneel, functionalistisch en modern bouwen. De hoogte van het bouwwerk (kelder, bel-etage, vijf woonverdiepingen en een top-etage) was na de voltooiing (1930) enige tijd revolutionair en een heuse bezienswaardigheid. De constructie van gewapend beton had onder andere tot gevolg dat de gevels van het flatgebouw niet-dragend zijn, een doelbewust gekozen oplossing, waardoor een maximale toetreding van daglicht en zuurstof kon worden bewerkstelligd. De indeling van de plattegrond wordt gekarakteriseerd door centrale trappenhuizen en een liftschacht, waaromheen de appartementen zijn gelegen; het geheel ademt een geest van doordacht en praktisch gebruik uit en toont de ideeën van het Nieuwe Bouwen in overzichtelijke en doelmatige vorm. De bijzondere cultuurhistorische waarde is veelzijdig; als belangrijkste elementen worden genoemd de toepassing van “moderne” bouwmaterialen ten behoeve van een architectuuropvatting die grote invloed zou hebben op de stedenbouw en woningbouw in Nederland en daarbuiten, het zoeken naar een nieuwe vorm van woningbouw als oplossing voor woningnood en uit stedenbouwkundige noodzaak, alsmede als unieke vertegenwoordiger der Nieuw Zakelijke architectuur in de vertaling van een specifiek Haags-gegeven, de appartementenbouw, en de hoge mate van praktische uitgangspunten die de ontwerpers leidden bij het ontwerpen van het gebouw dat, tot op heden, ook van belangwekkende visuele waarde op de hoek van de Benoordenhoutseweg en Willem Witsenplein kan worden bestempeld.
Architectenbureau Filip Mens was gevraagd een herindeling te maken voor één van de appartementen. Na de verbouwing heeft het appartement twee slaapkamers en een woonkamer met open keuken gekregen. Samen met de opdrachtgever is het interieur ontwerp tot stand gekomen.
In 2010 is in Nederland de easyHotel-keten van start gegaan: een scherp geprijsde hotelformule die deel uitmaakt van de easyGroup van Sir Stelios Haji-Ioannou, bekend van easyJet. Voor het ontwerpen van de hotels sloot Xcentric Hotels bv, franchisehouder voor de Benelux een overeenkomst met Architectenbureau Filip Mens.
Onder het motto ‘simple comfort, great value’ realiseerde Xcentric Hotels bv drie trendy easyHotels in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Hiervoor zijn bestaande panden op aantrekkelijke locaties getransformeerd door Architectenbureau Filip Mens i.s.m. interieurarchitecte Gisela Boersma.
easyHotel Den Haag bevindt zich aan de Parkstraat, easyHotel Rotterdam aan de Westblaak en easyHotel Amsterdam aan de Ferdinand Bolstraat.
Na de realisatie van deze eerste drie hotels is Architectenbureau Filip Mens gevraagd voor het ontwerpen van de volgende generatie hotelkamers. EasyHotel Brussel is het eerste hotel dat gerealiseerd is met deze hotel kamer 2.0. Op korte termijn volgen nog easyHotel Amsterdam Arena, easyHotel Zaandam, easyHotel Scheveningen, easyHotel Maastricht en easyHotel Hoofddorp (Schiphol).
In het huidige economische klimaat is het concept van EasyHotel zeer populair. Net als easyJet ontvlecht easyHotel diensten waarvan vroeger werd gedacht dat ze essentieel waren voor een luchtvaartmaatschappij, zoals de maaltijden. Net als easyJet brengt EasyHotel het reizen terug binnen budget en net als easyJet heeft easyHotel een effect op de lokale economie en het bedrijfsleven in de vestigingplaats. Zo rapporteren bedrijven rondom EasyHotel Amsterdam, Den Haag en Rotterdam een duidelijke stijging van de omzet sinds de komst van de prijsvechter.
Zie ook: https://xcentric-hotels.com/
Van een particulier kregen wij de opdracht om een dakopbouw op hun bestaande woning te ontwerpen op basis van een eerder in de straat gerealiseerde dakopbouw van Paul van Panhuys.
Voor een particulier maakte Architectenbureau Filip Mens een ontwerp voor de verbouwing van de voormalige garage onder het woonhuis aan de Tweede Antonie Heinsiusstraat te Den Haag. Onder het woonhuis wordt een kelder gegraven die van daglicht wordt voorzien door een ruime vide op de begane grond.
Ontwerpteam: Filip Mens, Tjeerd Bloothoofd en Jet Schipper
Het icoon van Scheveningen, de Pier, een toeristische trekpleister van de belangrijkste badplaats van Nederland en een symbool uit de jaren zestig naar het oorspronkelijke ontwerp van Huig Maaskant, is weer in gebruik genomen.
Eind vorig jaar is het unieke object gekocht door DanZep BV en Kondor Wessels Vastgoed en gerenoveerd.
De Pier is een internationale hotspot op zee met een grote diversiteit aan eigentijdse en vernieuwende concepten.
Architectenbureau Filip Mens is gevraagd een studie te doen naar de mogelijkheid om verschillende hotelkamers te plaatsen op de Pier.
Uitgangspunt voor de verschillende ontwerpen is om op zodanige wijze ‘chirurgische’ toevoegingen te plaatsen op, in en aan de bestaande betonnen constructie dat deze een architectonische meerwaarde geven aan dit unieke gebouw.
inmiddels zijn de eerste 5 hotelkamers gerealiseerd; de Piersuites.
In de Schelpstraat in Den Haag hebben wij een ontwerp mogen maken voor de verbouwing van een voormalige limonadefabriek tot woonhuis.
Op de begane grond, naast de entree met vestibule, is een inpandige garage voorzien van autolift. Onder staat de auto voor het dagelijkse gebruik met daarboven een prachtige rode Mercedes-Benz 190SL. Naast de inpandige garage is de keuken. Door tussen de keuken en de garage een glazen pui te plaatsen is de Mercedes zichtbaar vanuit de keuken. Zowel vanuit de keuken als vanuit de entreehal is een stalen trap met houten treden naar de verdieping waar de woonkamer, de hoofdslaapkamer met inloopkast en de badkamer is gesitueerd. Boven de keuken is het trappengat zo breed dat er een vide is die een ruimtelijke verbinding maakt tussen de keuken en de woonkamer. Om de vide heen lopend kom je bij de trap die naar de tweede verdieping voert waar zich de slaapkamers voor de kinderen en een tweede badkamer bevinden. Vervolgens is er op het dak nog een fantastisch dakterras met uitzicht over de stad. door een glazen kap op een deel van het dakterras komt daglicht naar beneden via het trappenhuis tot in het hart van het huis.
Het woonhuis aan de Pauwenlaan (vogelbuurt) te Den Haag, werd voorzien van een nieuwe indeling, een nieuwe badkamer op de eerste- en op de tweede verdieping en een nieuwe keuken (Kwant Meubelmakerij, Bunnik).
De badkamer, centraal tussen de twee slaapkamers op de eerste verdieping geplaatst, is afsluitbaar door middel van zes schuifdeuren. Vloer, wanden en wastafelmeubel zijn vervaardigd van watervast multiplex voorzien van een witte epoxylaag. Op de plaats waar eerst de badkamer was is nu een inloopkast gemaakt.
Ontwerpteam: Filip Mens, Raúl Wallaart, i.s.m. Isabelle van Zeijl (losse meubels)
Het arm- en weeshuis ‘Sint-Jansplaats’ werd in de jaren 1922-1923 gebouwd in opdracht van de regenten van de Stichting Sint-Jansplaats. Architect M. Brinkman ontwierp het pand in een stijl die kenmerken van het traditionalisme en invloeden van de Beaux-Arts combineert. Het arm- en weeshuis kenmerkt zich door een robuuste hoofdvorm, de massieve baksteenbouw, het forse dak, het torenvormige element en de klassieke ornamentiek. Op de begane grond is een winkelruimte gevestigd.
De opdracht was het op zodanige wijze veranderen van het pand aan de Nieuwe Binnenweg 29 te Rotterdam, dat het geschikt werd voor het gebruik als kantoorfunctie.
De eerste verdieping is goeddeels ongewijzigd gebleven.
De tweede verdieping is wel ingrijpend verbouwd omdat de slaapkamertjes voor de weeskinderen niet goed bruikbaar waren als kantoorruimte. Daartoe zijn ruimtes bij elkaar gevoegd zodat er een aantal grotere en beter bruikbare kantoorruimtes zijn ontstaan.
De derde verdieping (zolder) was in gebruik als opslagruimte en is geschikt gemaakt als vergaderruimte voor de raad van toezicht.
Tevens hebben wij de noodtrap aan de achterzijde van het pand ontworpen.
Het bestaande woonhuis aan de Kozakkenweg te Putten wordt uitgebreid met een zelfstandige woning voor de schoonouders van de opdrachtgever waardoor er een woning met inwoning ontstaat, ook wel een kangeroewoning genaamd. Het ontwerp bestaat uit een langwerpig gebouw waaruit enerzijds een hap is uitgehaald ten behoeve van een overdekt terras en anderzijds een volume uitsteekt waarin de woonkamer is gesitueerd. De woonkamer is daardoor ook iets lager dan het hoofdvolume waardoor een intieme plek is ontstaan. De gevel wordt afgewerkt met western red cedar houten delen die, in verband met de boom- en bosrijke omgeving, verticaal worden geplaatst. Hierdoor wordt het gebouw opgenomen in zijn omgeving. De gevel rondom het terras is geheel van glas, waardoor verschil tussen binnen en buiten op die plek helemaal vervaagd.
Ontwerpteam: Filip Mens en Peter Verheul. i.s.m. Tess van Eyck en Julyan Wickham
Het voormalige Moederhuis van Aldo van Eyck aan de Plantage Middenlaan was, ondanks het feit dat het een gemeentelijk monument is, een schrijnend geval van cultureel erfgoed dat in verval was raakt. Het gebouw stond al geruime tijd leeg.
Nitsba Properties BV heeft het pand gekocht van de voormalige eigenaar van het pand: Ymere. Deze (hotel)ontwikkelaar wilde wel investeren in onderhoud en restauratie van het voormalige Hubertushuis uit 1978 en het transformeren en herbestemmen tot boetiekhotel binnen het concept van Quentin Hotels.
Het programma van eisen betrof 27 hotelkamers. Daarnaast zal het bestaande kinderdagverblijf voorlopig gehuisvest blijven op de begane grond en de eerste verdieping van het ‘nieuwbouw’ gedeelte.
Om het (te) lage souterrain ook te betrekken bij de hotelappartementen is er voor gekozen een kleine vide met steektrap te maken tussen het souterrain en de beletage. Het was daardoor mogelijk om slaapvertrekken en natte cellen te maken in het souterrain en daarmee de beletage te vrijwaren van badkamers, waardoor de oorspronkelijke interieur kwaliteit op die verdieping behouden kon blijven.
De deuren tussen het centrale trappenhuis en de gangen evenals de deuren die toegang geven tot het noodtrappenhuis dienden aangepast te worden tot 60 minuten brandwerende deuren. Deze deuren zijn in de stijl en geest van de oorspronkelijke architect gemaakt. Alle andere puien konden gehandhaafd blijven of met relatief kleine aanpassingen voldoen aan de brandwerendheid eisen die gesteld werden.
Natte cellen werden op logische plekken geplaatst zodat ze zo weinig mogelijk afbreuk zouden doen aan de oorspronkelijke architectuur of ruimte. Op de 2de verdieping is er ruimte voor een lobby annex ontbijtruimte.
Bestaande gangen zijn zoveel als mogelijk behouden in zowel vorm als materialisering en kleurafwerking. Het is als een bijzondere kwaliteit voor het hotel beoordeeld en derhalve ook als zodanig behandeld.
De bestaande gevel zal nog worden gerestaureerd naar de oorspronkelijke toestand zoals die was in 1978, met respect voor materialisering, kleurgebruik en afmetingen van stalen profielen, dakranden en kozijnen.
Ontwerpteam: Filip Mens i.s.m. Isabelle van Zeijl (losse meubels)
Voor de Nuffic (230 medewerkers), de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs, aan de Kortenaerkade 11 te Den Haag zijn wij gevraagd een ontwerp te maken voor het interieur. Wij hebben alle vaste meubels, zoals de balie, nisbankjes en printerkasten, (gemaakt door Kwant meubelmakerij) ontworpen. Daarnaast hebben wij, als totaal concept, een voorstel gedaan voor alle afwerkingen, kleuren, materialen, het losse meubilair en de verlichting. De bouwaanvraag voor de monumentenvergunning was in een eerder stadium al door StijnvandenBoogaard Architecture gedaan (2009) en diende als basis voor het interieurontwerp. Het gebouw aan de Kortenaerkade 11 in Den Haag, is een rijksmonument. Het dateert uit 1920 en werd in eerste instantie ontworpen door M.J. Granpré Molière. Het vrijgelegen pand is opgetrokken in representatieve overheidsarchitectuur, gekenmerkt door een traditionalistische hoofdopzet, met een eigentijdse decoratieve vormgeving. In dit kantoorgebouw zien we verwijzingen naar het classicisme. Er is echter sprake van een eigentijdse vormgeving in de detaillering. In het kantoor van de Nuffic is haar identiteit nu voelbaar, het delen van kennis op internationaal niveau en ontwikkelen van internationale netwerken staan centraal. Dit is vertaald in het interieur waarin een modern open karakter met een herkenbare Nederlandse identiteit heerst. In het interieur is nu ruimte voor uitwisseling en samenwerking, waarin voelbaar is dat Nuffic op Hollandse bodem in contact staat met de rest van de wereld.
Architectenbureau Filip Mens was eveneens verantwoordelijk voor de restauratie van het exterieur van het monumentale gebouw.
Omdat de tweede verdieping uit twee smalle en vrij diepe beuken bestond was er de wens ontstaan om die woonlaag meer bij elkaar te trekken door het maken van grote doorbraken in de constructieve scheidingswand. Daarnaast is er een vide gemaakt zodat enerzijds op die plek meer hoogte in de 2,70 meter hoge ruimte ontstaat, en anderzijds om een verticale relatie te krijgen tussen de tweede- en derde verdieping. Dit gaf tevens de mogelijkheid om een nieuwe pui in de, bouwkundig in slechte staat verkerende, achtergevel te plaatsen die voor meer daglichttoetreding zorgt en die bovendien de verticale relatie tussen de twee verdiepingen versterkt. In de vide is vervolgens een tweede trap geplaatst die eveneens de verticale relatie versterkt en bovendien nu de mogelijkheid geeft om ‘rond’ te lopen in het huis. De nieuw gemaakte badkamer is geheel opgebouwd met watervast multiplex dat vervolgens waterdicht is bekleed met een witte epoxylaag (als bij een surfplank). Op deze wijze is een compleet voeg- en naadloze badkamer gemaakt. De badkamer is tussen de slaapkamer en de vide geplaatst en kan aan beide zijden worden afgesloten door middel van schuifdeuren van Weng multiplex (edelplaat). Het daglicht in de badkamer komt in dat geval van een aantal nieuw geplaatste daklichten.
Voor een ontwikkelende aannemer (Bakels en Ouwerkerk, Den Haag) hebben wij opdracht gekregen voor het ontwerpen van een 12-tal starters eengezinswoningen in de Maarsbergenstraat te Den Haag.
In het geval van ‘de 12 van Maarsbergen’ vroeg de context om stedenbouwkundige samenhang en een bescheiden inpassing, die de bestaande kwaliteit intact houdt en ook versterkt. In de bestaande situatie zijn wij dan ook op zoek gegaan naar gemeenschappelijke kenmerken met een positieve waarde. Deze waardevolle kenmerken werden de basis voor de nieuwe verzameling waarin bestaand en nieuw samenkomen.
Uitgangspunt voor Architectenbureau Filip Mens is om de twee bestaande huizenblokken aan weerszijde van het terrein visueel met elkaar te verbinden door middel van een L-vormig blok. Hiermee wordt de straatwand afgemaakt op de zelfde wijze als aan de overzijde. De woningen bestaan uit 2 bouwlagen met een kap en zijn voorzien van een ruime tuin met (fietsen)berging aan de achterzijde.
Door het aanhelen en repareren van het stedelijke weefsel wordt er ook een impuls gegeven aan de openbare ruimte: een ruim opgezette straat met veel aandacht voor groen en brede trottoirs.
We hebben bij het ontwerpen van de 12 eengezinswoningen bepaalde karakteristieken overgenomen, maar geven de bestaande omgeving tevens een subtiel duwtje in de goede richting: door het iets terugleggen van de woningen ten opzichte van de belending wordt niet alleen beter aangesloten op de bestaande toestand maar ontstaat er tevens aan de voorzijde meer ruimte voor groen.
De voorgevel is transparant en rustig vormgegeven hetgeen een evenwichtig gevelbeeld oplevert.
Ook door het gebruik van duurzame materialen, dakpannen, metselwerk en wit geschilderde houten kozijnen, is een goede aansluiting met de omliggende bebouwing gewaarborgd.
Het idee is om het binnenkort leegkomende voormalige KPN gebouw aan de Constant Rebecquestraat te Den Haag te gaan herbestemmen en transformeren tot 158 starters woningen.
Uitgangspunt is om de hoge ruimten van 5 meter optimaal te benutten door er gedeeltelijk een entresolvloer in te maken. Onder de entresol kom je binnen en heb je de keuken. Op dit niveau is ook het woongedeelte gesitueerd. Via een trap in de ontstane vide kom je op de entresol waar het slaapgedeelte en de badkamer van de woning is. Op deze wijze ontstaan compacte woningen met een enorme ruimtelijke en architectonische kwaliteit.
Door een particulier zijn wij gevraagd een ontwerp te maken voor een dakopbouw.
De dakopbouw zorgt er met zijn ver uitstekende luifels voor dat het prachtige uitzicht over Rotterdam wordt ingekaderd. De daktuin wordt geconstrueerd met grote plantenbakken die ook dienst doen als zitbanken. De kaders van de daktuin en de dakopbouw lopen over in elkaar en werken samen om landschap en architectuur te verenigen in een integraal ontwerp.
Voor een Nederlandse entrepeneur hebben wij het ontwerp gemaakt voor een villa op Fuerteventura. Het woonhuis ligt aan zee in Corralejo met een prachtig uitzicht op het eiland Lobos. Beneden is de woonkamer die helemaal open kan worden geschoven aan de zee zijde, de keuken met buitenkeuken, een werkkamer, een gastenverblijf, drie slaapkamers met badkamers en een garage. Boven is de hoofdslaapkamer met badkamer gesitueerd; aan een geweldig mooi dakterras.
Voor een Nederlandse entrepeneur hebben wij het ontwerp gemaakt voor de verbouwing van een villa op Fuerteventura. Het woonhuis ligt aan zee in Corralejo met een prachtig uitzicht op het eiland Lobos. Beneden is de woonkamer die open kan worden geschoven aan de zee zijde, de keuken met buitenkeuken, een werkkamer, een gastenverblijf, drie slaapkamers met badkamers en een garage. Boven is de hoofdslaapkamer met badkamer gesitueerd; aan een geweldig mooi dakterras met een ‘million dollar view’.
Voor een fysiotherapeut hebben wij een ontwerp gemaakt voor een bedrijfsunit aan de Cruquiuskade te Amsterdam. Voor de plattegrond hebben we een schematische weergave van het kniegewricht als uitgangspunt genomen; de behandelruimten zijn de ‘botten’, de tussenruimte/gang is de bewegingsruimte.
In september 2006 werden wij benaderd door Richard James Schutte, directeur van Chivasso bv, om het interieur van hun nieuwe ontwerpstudio in Zoetermeer te ontwerpen en de bouw te begeleiden. Het pand, een nieuw te bouwen loods met kantoor op een industrieterrein, was al aanbesteed. Toch hebben wij, in overleg met de opdrachtgever en de aannemer, nog een aantal architectonische ingrepen kunnen doen zoals een entresol in de loods en een vide in het kantoren gedeelte met daarboven een lichtstraat. Ook de kasten hebben wij speciaal ontworpen en op maat laten maken.
Al in een vroeg stadium hebben wij contact opgenomen met Isabelle van Zeijl, specialiste op het gebied van inrichting, kleuren en materialen en hebben wij een digitaal ‘moodboard’ gemaakt waarmee we de opdrachtgever konden laten zien wat voor sfeer en uitstraling de nieuwe ontwerpstudio zou krijgen. Op die manier waren wij er van verzekerd dat onze interieurarchitectuur op een goede wijze zou aansluiten bij de projectinrichting. Uiteindelijk heeft Mirato zorg gedragen voor de levering en plaatsing van het systeem- en maatwerkmeubilair, de vloerafwerking en de raambekleding.
Na de oplevering van de ontwerpstudio voor Chivasso zijn wij vervolgens ook gevraagd voor het ontwerp van de Showroom. De showroom moest in een cirkelvormige ruimte komen. Daarom is er voor gekozen om 12 segmenten (als bij een klok) te maken die elk een eigen inrichting of sfeer konden krijgen; overzichtelijk en flexibel.
Architectuur moet naast het bieden van geborgenheid, ook gastvrij zijn. Het accent moet liggen op schoonheid, degelijkheid en comfort.
Precies met dat doel hebben wij in de Caballerofabriek te Den Haag, voor ontwerpbureau Walvis en Mosmans, een vergader- en loungeruimte ontworpen. Het vrij in de ruimte geplaatste element werkt structurerend en vormgevend. Bovendien zorgt de huid van het element, houten latten met daarachter geluidsabsorberend isolatiemateriaal en zwart firet doek, voor een aanmerkelijk betere akoestiek van de ruimte, waardoor het een werkplek is geworden waar je graag bent.
Het voormalige hotel Seinpostduin (1901) is één van de monumentale villa’s die rondom het appartementencomplex Seinpost (architect C. Dam) zijn gelegen. Het pand heeft lange tijd dienst gedaan als Hotel “Zeezicht”, alvorens als appartement-hotel te worden verbouwd. Het gebouw heeft lange tijd leeg gestaan en het verkeerde in zeer slechte staat van onderhoud. De gemeente heeft het pand eind 2002 op de gemeentelijke monumentenlijst gezet met de bedoeling het gebouw, als representant van de voormalige mondaine badplaatsarchitectuur, te behouden. De opdracht hield in het pand compleet te renoveren en in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Uitgangspunt was het realiseren van een 8-tal hotelappartementen op de begane grond en de eerste verdieping en een maisonnette woning op de tweede- en derde verdieping. De betonnen trap naar het entreeportaal werd gesloopt en vervangen door een houten trap conform de oorspronkelijke situatie. Daardoor wordt het weer mogelijk op die plek twee onafhankelijke entrees te maken. Ook de eerste verdieping werd weer direct toegankelijk gemaakt middels een houten trap. De veranda aan de voorzijde werd, evenals de houten erker aan de voorgevel, geheel opnieuw en in de oorspronkelijke staat herbouwd. Hoewel de oorspronkelijke gevel een gevel van metselwerk was, is er toch voor gekozen om het gevelstucwerk te handhaven. Het gehele pand is weer opnieuw gestuukt en geschilderd. De bestaande kozijnen werden ontdaan van eventuele om- en aftimmeringen waarna rotte delen werden vervangen in dezelfde profilering. Draaiende en schuivende delen werden vervangen door nieuwe ramen in dezelfde afmeting en profilering. De kunststof ramen en -deuren werden verwijderd en vervangen door houten ramen en deuren conform de oorspronkelijke toestand. De bitumen dakbedekking werd vervangen door een natuursteen leien dakbedekking (dubbele dekking, Maasdak) op de hellende dakvlakken en bitumen dakbedekking op het vals platte dak. Op de overgang van hellend naar plat dak werd weer een houten geprofileerde kroonlijst gemaakt. De bestaande goot werd in de oorspronkelijke staat hersteld met behoud van bestaande profilering, ornamenten en gootklossen. Het dakvenster aan de voorzijde werd voorzien van houten klauwstukken en de gemetselde voorgevel wordt weer door middel van een klokvormig stenen ornament beëindigd.
Het gemeentehuis van Benthuizen, een ontwerp uit 1954 van de architecten R.H. Fledderus en L. Roggeveen, is in zijn openbare leven meerdere malen uitgebreid. Eerst werd er naast het oorspronkelijke volume een garage met een zadeldak geplaatst voor twee brandweerauto’s. Daarna volgde aan de achterzijde een platte aanbouw voor twee loketten en de afdeling burgerzaken. Tenslotte werden de vrijstaande garage en het gemeentehuis met elkaar verbonden en het zadeldak gesloopt. De voormalige burgemeesterskamer, de raadzaal en de commissiekamer werden kantoorruimte en de aanbouw en de brandweerkazerne een woning. Met de groei van adviesbureau Khandekar bureau voor Stadsontwerp & Landschapsarchitectuur en de komst van S2 architecten in 1998 werd het kantoor te klein.
Als uitgangspunt voor de nieuwbouw is het contrast gezocht. Naast de oorspronkelijke baksteen, de diepliggende voegen en vierkante ramen van het bestaande raadhuis voor de nieuwbouw vlakke gezeefdrukte glazen panelen met een horizontale raamstrook.
De kantoorruimte van S2 architecten bestaat uit een lichte vrijstaande rechthoekige doos en een transparante verbindingsgang op een bestaande onderbouw. Bij de gevel van het kantoor zijn glazen panelen met een print geplaatst die hangen voor een houten draagconstructie.